29.5.2017

Yksi merkittävä motiivi oman talon rakentamiselle on se, että talo voidaan rakentaa juuri oman perheen toiveiden ja tarpeiden mukaan. Talotoimittajilla on laaja valikoima valmiita talomalleja, mutta yhä useammin uudet omakotitalot toteutetaan täysin yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaan - rakennuspaikan asettamia vaatimuksia unohtamatta. Mallistotalot toimivatkin entistä useammin ideakirjastoina, joista varsinainen suunnittelu lähtee liikkeelle.

Talotoimittajilta löytyy laaja valikoima mallistoja ja talomalleja. Mallistotalot ovat vuosien saatossa hioutuneet erittäin toimiviksi. Viime vuosina talotoimittajat ovat lanseeranneet erityisesti kaupunkipientalomallistoja.

Mallistotalon muunteluun on monia eri mahdollisuuksia: väliseinien paikkaa voidaan siirtää ja tiloja voidaan tarvittaessa yhdistää. Ikkunoiden määrää ja kokoa voidaan muuttaa näkymien mukaan. Myös ulkoseiniä voidaan siirtää, jos tarvitaan enemmän tilaa. Ilmavuutta ja tilan tuntua saadaan aikaan viistoilla sisäkatoilla tai huonekorkeutta nostamalla.

Huoneiden kokoa voidaan muuttaa ja hyväksi havaittu talopohja voidaan vaikkapa muuttaa kokonaan tai osittain pelikuvaksi, jotta se soveltuisi paremmin rakennuspaikalle ja ilmansuunnat tulee huomioiduksi. Julkisivumateriaaleissa on paljon vaihtoehtoja – puutaloon saadaan tarvittaessa rapattu julkisivu ja kivitaloon puuverhous. Katon muoto ja kaltevuus voidaan toteuttaa kaavamääräysten vaatimusten mukaan. Perinteisen harjakaton sijaan voidaan valita murrettu katto tai pulpettikatto.

Piha-alueetta saadaan viihtyisämmäksi terasseilla, katoksilla ja pergoloilla. Moniin talomalleihin voidaan kytkeä autotalli tai -katos.

Erityisesti kivitalotoimittajille on ollut tyypillistä, että talot toteutetaan yksilöllisesti arkkitehdin tekemien suunnitelmien pohjalta. Kivitalovalmistajien mallistot ovat ensisijaisesti ideakirjastoja. Nykyään myös monet puutalovalmistajat tarjoavat asiakkailleen mahdollisuutta aloittaa suunnittelu täysin puhtaalta pöydältä. Perheet ja kotitaloudet ovat erilaisia –omakotitalon yksilöllisellä suunnittelulla saadaan erilaiset haaveet ja toiveet toteutettua.


Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi)


Takaisin