• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • PTT
  • Toiminta
  • Hyötytietoa
  • Tutkittua tietoa
  • Jäsenyritykset
Uutisia pientaloteollisuudesta
13.2.2018

Vihdissä on loppusyksystä 2017 käynnistynyt asumisen kehittämishanke, jonka tarkoituksena on muun muassa tarkastella asumista kokonaisuutena ja selvittää tulevaisuuden pientalolta toivottuja ominaisuuksia. Osana hanketta Vihdin Nummelaan rakentuu asuinalue, joka tulee edustamaan muuttuvien trendien mukaista pientaloasumista. ”Haluamme vastata paremmin tämän päivän asumistoiveisiin luomalla yhteisöllisyyttä ja pikkukaupunkimaisuutta ilmentävä alue kävelyetäisyydelle palveluista”, kertoo maankäyttöinsinööri Petra Ståhl. ”Alueelle kaavoitetaan pieniä omakotitaloja pienille tonteille, mikä osaltaan edesauttaa myös asumisen kohtuuhintaisuutta.” Hanke huipentuu kesällä 2020 järjestettävään Kotinäyttelyyn.

Yksi hankkeen lähtökohdista oli KUUMA-kuntien, eli pääkaupunkiseudun kehyskuntien viime vuonna julkaisema selvitys KUUMA-asuminen 2040: Pikkukaupunkimaiset asuinyhteisöt kukoistavat monimuotoisuudellaan. ”Selvityksen mukaan asumiseen liittyvät toiveet ovat muuttuneet. Haluamme Vihdissä vastata muuttuneisiin toiveisiin, ja luoda Sepänpihan alueelle uudenlaista, tulevaisuuden pientaloasumista”, toteaa Petra Ståhl. Kehittämishankkeessa tarkastellaan asumista talon seiniä ja kattoa laajempana kokonaisuutena. Tavoitteena on selvittää mitkä asiat asumisessa ovat tärkeitä. ”Kaavaprosessi on perinteistä huomattavasti vuorovaikutteisempi, sillä alueen suunnitteluun halutaan osallistaa myös tulevat asukkaat mukaan. Yhteisöllisyyden syntymiselle luodaan mahdollisuuksia muun muassa alueelle suunnitellun korttelipihan kautta, mistä tulee keskeinen ja siten luonteva kohtaamispaikka kaiken ikäisille”.

Sepänpiha / Vihti

Alue on lähellä Nummelan palveluita ja kävelyetäisyydeltä löytyy esimerkiksi kaupat, päiväkoti ja koulu. Alueelle on suunniteltu rakentuvaksi monipuolista pientaloasumista: omakoti-, pari- ja rivitalojen lisäksi myös luhti- ja pienkerrostaloja. Vaikka alue on lähellä keskustaa, se on myös luonnonläheinen.

Tontit tulevat olemaan kooltaan Vihdin mittapuun mukaan pieniä, noin 400-600 neliömetriä. Tonttien rakennusoikeudeksi on kaavailtu 100-120 kerrosneliömetriä.

”Viime vuosina pienten, lähellä palveluita sijaitsevien omakotitalotonttien kysyntä on ollut kasvussa. Monet eivät enää välttämättä kaipaa isoa pihaa, vaan haluavat panostaa muuhun asumiseen ja elämiseen”, kertoo Petra Ståhl.

Alueen asemakaava hyväksytään huhtikuussa ja kunnallistekniikka toteutetaan vuosina 2018-2019. Valmiiseen alueeseen pääsee tutustumaan kesällä 2020, jolloin alueella järjestetään Sepänpihan Kotinäyttely. Vihti on ensimmäinen Uudenmaan kunta, jonne rakentuu suunnitellusti uusien asumistrendien mukainen yhtenäinen pienten omakotitalojen alue. Vihti on vuonna 2018 KUUMA-kuntien puheenjohtajakunta ja hanketta seurataan mielenkiinnolla muissakin pääkaupunkiseudun kehyskunnissa.


Lisätietoa:

www.vihti.fi/sepanpiha
KUUMA-asuminen 2040: Pikkukaupunkimaiset asuinyhteisöt kukoistavat monimuotoisuudellaanPientaloteollisuus PTT ry (ptt a pientaloteollisuus.fi)


Takaisin

Verkkovaraani 2010