• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • PTT
  • Toiminta
  • Hyötytietoa
  • Tutkittua tietoa
  • Jäsenyritykset
Uutisia pientaloteollisuudesta
15.4.2014

vertex rakennekuva1
BIM-tietomalliin (Building Information Model) perustuvat ohjelmistot on kehittänyt tamperelainen ohjelmistotalo Vertex Systems Oy. Vertexin rakennustoimialan johtaja Jouni Kuivanen kertoo, että järjestelmässä on monia etuja perinteiseen talosuunnitteluun verrattuna.

Suunnitteluohjelma ja tiedonhallinta ovat saumaton kokonaisuus. Talon älykkäästä 3D-tietomallista saadaan markkinoinnin, myynnin ja rakennussuunnittelun dokumentit ensimmäisistä luonnoksista toimitusdokumentteihin saakka.

Arkkitehtisuunnittelussa luotu älykäs talomalli on suoraan hyödynnettävissä runko- ja rakennesuunnittelussa ilman tietoa hävittäviä konversioita toisiin järjestelmiin. Saumaton suunnitteluketju jatkuu tuotantoon ja pystytykseen asti.

− Perinteisellä tavalla asiakas selaa talotehtaiden mallistoja ja saa nähtäväkseen paperiset talokirjat. Kun päästään luonnosvaiheeseen, kaikki sen jälkeen tehtävät valinnat ja muutokset etenevät vaiheittain talotehtaalle ja sitten taas asiakkaan katsottavaksi. Prosessi on hidas ja virhealtis. Vertexin järjestelmässä kaikki tapahtuu sähköisesti ja päivittyy reaaliajassa asiakkaan projektiin. Suunnittelu muutoksineen edistyy joutuisasti, mikä tarkoittaa kustannussäästöjä asiakkaalle ja talotehtaalle, Kuivanen selventää Vertexin periaatetta.

Toimituslaajuuden kasvaessa prosessin osapuolten ja dokumentaation määrä kasvaa merkittävästi. Vertex-ratkaisulla oikea tieto on oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ratkaisu on muokattavissa kunkin talotehtaan tarpeisiin.

Asiakaspalvelupäällikkö Heikki Hannila Kastelli-talot Oy:sta kertoo, että yritys on käyttänyt Vertexin suunnittelujärjestelmää noin 20 vuotta. Yhtenä keskeisimmistä hyödyistä hän pitää talosuunnitelman helppoa havainnollistamista. Osa ohjelman ominaisuuksista on tarkoitettu markkinointiaineiston tuottamiseen.

− Asiakas näkee jo luonnosvaiheessa, millainen talosta eri ratkaisuilla tulisi. Hyvin toimiva työkalu helpottaa myös arkkitehdin ja rakennesuunnittelijan yhteistyötä.

Rakennesuunnittelijan aikaa säästyy ja mahdollisilta virheiltä vältytään, kun tieto suunnitelmapohjaan tehdyistä muutoksista tallentuu järjestelmään. Järjestelmä lähettää jokaisesta päivityksestä automaattisesti tiedon niille, jotka kyseistä tietoa tarvitsevat.

Lisätietoa:
Jouni Kuivanen, Vertex Systems Oy
p. 0400 832 642
jouni.kuivanen a vertex.fi

http://www.vertex.fi

Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi)


Takaisin

Verkkovaraani 2010