• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • PTT
  • Toiminta
  • Hyötytietoa
  • Tutkittua tietoa
  • Jäsenyritykset
Uutisia pientaloteollisuudesta
9.12.2014

Lämpöpumppujen suosio pientalon lämmitysmuotona on kasvanut merkittävästi reilun viiden vuoden aikana. Pelkästään maalämpöpumppujen osuus uusissa pientaloissa on jo noin 50 prosenttia kaikista lämmitysjärjestelmistä, ja ilmalämpöpumppujen kanssa niiden yhteismäärä lähentelee 70 prosenttia.

maalämpöpumput_graafi

Uusiin omakotitaloihin valitaan usein maalämpöpumppu, jos lämmönjakojärjestelmä on vesikiertoinen eli yleensä lattialämmitys.

Nibe Energy Systems Oy:n tuotepäällikkö Jussi Kummu vierastaa eri lämmitysjärjestelmien vastakkainasettelua. Kaikilla lämmitysjärjestelmillä on kuitenkin hyviä ominaisuuksia, eikä kirkkaasti sopivinta järjestelmää voi määritellä esimerkiksi vain talon koon perusteella.

− Lämmitysmuodon valinta on ratkaistava aina talokohtaisesti. Kuhunkin kohteeseen sopivin ratkaisu löytyy kilpailuttamisen avulla. Kilpailutuksessa on hyvä verrata käyttökustannuksia esimerkiksi 10 vuoden aikana.

Uusissa energiatehokkaissa rakennuksissa voidaan käyttää myös ulkoilmavesilämpöpumppua. Jos käytetään sähkölämmitystä, voidaan päälämmitysmuotoa täydentää aurinkoenergialla, varaavalla takalla tai ilmalämpöpumpulla, Kummu sanoo.

Maalämpöpumpulla viilentäminen kasvussa

Nykyisin käytössä olevien maalämpöpumppujen hankintakustannukset ovat alle 100-neliöisiin taloihin melko suuret, mutta markkinoille on jo tullut pienempitehoisia invertteriohjattuja maalampöpumppuja.

Lisäksi saatavilla on niin ikään invertterillä ohjattavia poistoilmalämpöpumppuja, joiden energiatehokkuus on huomattavan hyvä. Aikaisemman sukupolven poistoilmapumput ovat tekniikaltaan erilaisia ja siksi niillä saavutettava energiatehokkuus jää pienemmäksi.

Poistoilmalämpöpumppujen avulla saadaan ilmanvaihto, lämmitys ja käyttöveden lämmitys toteutettua yhdellä laitteella.

Scanoffice Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Pasi Hirvijärvi sanoo maalämmön etuja olevan pienet käyttömaksut verrattuna kaukolämpöön, josta peritään kiinteä maksu käytöstä riippumatta.

− Selvästi kasvanut trendi on maalämpöpumppujen lisääntyvä käyttö viilennykseen. Myös ilmalämpöpumput soveltuvat siihen. Kun autossa ja työpaikalla on usein viilennys, kotonakaan ei haluta hikoilla kesäisin, Hirvijärvi toteaa.

Hiljalleen kasvava suuntaus on lattiaviilennyksen asennus, joka ei vielä ole tehnyt lopullista läpimurtoa. Myös lämpöpumppujen etäohjaus ja -valvonta internetin kautta tekee tuloaan.

− Maalämmityksen imago on erinomainen, onhan se ekologinen ja sen käyttökustannukset pienet. Sitä käytetään myyntivalttina, joka antaa mahdollisuuden pyytää talosta enemmän verrattuna muita lämmitysmuotoja käyttäviin pientaloihin, Jussi Kummu toteaa.

Lisätietoa:
Nibe Energy Systems Oy
Jussi Kummu
09-274 697 35
etunimi.sukunimi a nibe.fi

Scanoffice Oy
Pasi Hirvijärvi
09-290 2240
etunimi.sukunimi a scanoffice.fi

Nibe ja Scanoffice ovat Pientaloteollisuus PTT ry:n kumppanijäseniä.
Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi)


Takaisin

Verkkovaraani 2010