• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • PTT
  • Toiminta
  • Hyötytietoa
  • Tutkittua tietoa
  • Jäsenyritykset
Uutisia pientaloteollisuudesta
10.2.2015

Omatalo Oy:n mallistoa

Ennakkokäsitykset talopaketteja kohtaan elävät vahvoina monen rakentajan tai rakentamista suunnittelevan mielessä, jos kokemusta paketin hankinnasta ei ole. Talopakettien myytit -juttusarjassa käsitellään yksi paketteihin liittyvä uskomus per uutiskirje. Yhden myytin mukaan talopaketit ovat toistensa kopioita eikä niissä voi muuttaa haluamiaan kohtia, ainakaan ilman merkittävää vaikutusta hintaan.

Harhakuva juontaa juurensa talopakettien alkuaikoihin, jolloin muutosten mahdollisuus oli suppeampi ja valikoima pienempi. Tilanne on muuttunut paljon noin 15 vuoden aikana. Eri talovalmistajilla ja samankin tehtaan tuotevalikoimissa on erilaisiin tarpeisiin monenlaisia pakettivaihtoehtoja, jotka ovat myös muunneltavia.

Tiukentunut kaavoitus lisännyt muutostarpeita

Myyntipäällikkö Janne Rönkkö Omatalo Oy:sta kertoo, että yrityksen myymistä taloista noin 15 prosenttia on toteutettu talomallin perusteella pienin muutoksin, mutta reilu puolet on sellaisia, joissa mallia on muunneltu jo hiukan enemmän. 30 prosenttia Omataloista suunnitellaan ja valmistetaan alusta asti asiakkaan toiveiden mukaan.

− Lisääntyneet muutostarpeet johtuvat muun muassa tiukentuneista rakennusmääräyksistä ja kaavoituksesta. Esimerkiksi ikkunoiden määrä ja koko voi olla joskus rajoitettu jollakin seinällä. Lisäksi tonttisovituksesta on tullut entistä tärkeämpää, kun tonttien pinta-ala on pienentynyt, Rönkkö sanoo.

Yleisimpiä muutostoiveita talomalliin ovat isommat ikkunat ja terassit. Perheen erityistarpeet vaikkapa lemmikkien ja harrastusten suhteen tuovat joskus viilauksia tilaratkaisuun. Eniten hintaan vaikuttavat lattiapinnan korkomuutokset, esimerkiksi olohuoneen lattian pudottaminen porrasratkaisulla muun asunnon lattiapintaa alemmas.

Jämerä-Cubistic

Tilaratkaisut tärkeimpiä seikkoja rakentajalle

Jämerä-kivitalojen eli Aeroc Jämerä Oy:n myyntijohtaja Jari Malkamäki toteaa, että kivitalo suunnitellaan lähes aina suoraan tontille sen ehdoilla, vaikka malliehdotuksia valikoimista löytyykin. Puutalorakentamisesta tuttuja suurelementtejä ei pienkivitaloissa juuri käytetä, mutta tehdasvalmisteisilla pienelementtijärjestelmillä, kuten Jämerä, päästään lähimmäksi puuelementtirakentamista.

Malkamäellä on tuntuma siitä, mitä pientalorakentaja toivoo. Olipa kyseessä puu- tai kivitalo, tuleva asukas haluaa tilaratkaisujen olevan omiin tarpeisiinsa suunniteltuja ja talon sopivan tonttiin luontevasti, budjettia unohtamatta.
Eniten kivitaloja rakennetaan ruuhka-Suomessa, jossa ne sulautuvat hyvin kivirakennusten hallitsemaan ympäristöön. Kivitalon rakennusprosessi on erilainen kuin puutalon. Arkkitehti suunnittelee talon asiakkaan ensisijaisesti toivomaan rakennusjärjestelmään ja talotoimittaja vastaa halutun toimituslaajuuden kustannuslaskennasta ja tarjoamisesta asiakkaalle. Maatyöt, tekniikka, kalusteet ja muut liikkuvat osat tilataan yleensä muualta kuin kivitalotoimittajalta. Heillä on silti yleensä hyvä kumppaniverkosto, jonka kautta projekti saadaan valmiiksi.

− Kivitalo on yksilöllinen kokonaisuus. Rakennuttaja saa kuitenkin aina toimivan kokonaisuuden alan ammattilaisten ohjauksessa, Malkamäki toteaa.

Artikkeli aloittaa Talopakettien myytit -sarjan, joka jatkuu seuraavassa uutiskirjeessä.


Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi)


Takaisin

Verkkovaraani 2010