• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • PTT
  • Toiminta
  • Hyötytietoa
  • Tutkittua tietoa
  • Jäsenyritykset
Uutisia pientaloteollisuudesta
22.9.2015

_dsc3168_talopaketti.jpg

Muuttovalmiiden talopakettien suosio on kasvanut tasaisesti aina 2000-luvulta tähän päivään. Syitä on monia: rakentamisen laatua säädellään tarkemmin, omin käsin tekeminen vähenee ammatissa kuin ammatissa, osaaminen ei riitä kirvesmiehen saati putkimiehen töiden tekoon ja myös oma aika on rahan arvoista.

Vuonna 2013 pientaloasuntoja rakennettiin vajaa 10 000. Omakotirakentajista paikallarakentajia oli 1 000, talopakettirakentajia lähes 3 000, avaimet käteen -rakennuttajia 2 000, uuden omakotiasunnon ostajia 800 ja rivitaloasunnon ostajia 3 000.

Trendi on, että yhä harvempi ehtii tai osaa tehdä itse. Suuntaus omatoimiseen tekemiseen on ollut jo yli vuosikymmenen ajan selvässä laskussa. Vuonna 2013 rakentajat ilmoittivat tekevänsä omatoimisesti työvaiheita seuraavasti: perustustöitä tehdään itse noin 36 prosentissa kohteita, runkotöitä tekee 27 %, vesikattotöitä 25 % ja kirvesmiehen hommia 37 %.

Kymmenessä vuodessa oman työn osuus per työvaihe on laskenut 5–10 prosenttiyksiköllä. Sen sijaan maalaus-, lattiaparketti- ja tilankäyttöön liittyviä töitä tehdään edelleen paljon itsekin.

Lääkäri raksalla tulee pian kalliiksi

– Omakotitalon rakentaminen vie laskennallisesti viisi henkilötyövuotta. Lisäksi on muistettava, että paikallarakentajan työ ei koskaan ole lopullisen valmis. On pintamaalausta, listan laittoa, pihaistutusten ja -kivetysten kanssa askartelua ym. toimia, jotka omatoimiselta rakentajalta usein jää kesken ja näiden teko siirtyy tuleville vuosille. Ja kun nämä on tehty, alkaakin olla aika miettiä, mitä lähivuosina pitää kunnostaa tai remontoida.

– Kaikilla tavoin – omatoimisesti, talopaketista, tai avaimet käteen -periaatteella voi rakentaa sekä kohtuullisen edullisesti että todella kalliisti. Yksiselitteistä kaavaa ei ole, mutta jos on rakentamiseen liittyvää osaamista sekä mahdollisuus ja halua käyttää aikaa ja energiaa projektiin, voi myös paikalla rakentaen saada valmista hyvinkin kustannustehokkaasti, Jussila sanoo.

Pitkästä tavarasta rakentava timpuri on eri asemassa kuin samaa projektia toteuttava erikoislääkäri. Lääkärin ”omakustannetuntihinta” on korkeampi ja jos hänellä ei ole kokemusta raksahommista, aikaakin on varattava enemmän, samoin budjettia mahdollisiin yllätysmenoihin. Aikaansaannos rakennustyömaalla jää helposti murto-osaan päivätyön tienesteistä. Monesti sanotaankin, että ensikertalaisen ei kannata yrittää rakentaa taloa perustasta kattoon.

Myös talopaketin kanssa multaa kynsien alla

Omatoimisuutta voi harjoittaa täysin sydämin myös talopakettiratkaisun kanssa. Asukas voi talopaketista riippuen ostaa valmiina myös sisustussuunnittelun tai sitten hoitaa maalaukset, tilasuunnittelut ja pintatyöt kalusteiden valintoineen itse.

– Omatoimisuus ylipäätään on suositeltavaa. Rakentaminen on yhä enemmän suunnittelua, ei tekemistä. Rakennuttaja on monesti koko projektin ”pääsuunnittelija”, eli usein tulevan rakennusprojektin kokonaisbudjetti määrittyy jo suunnitteluvaiheessa ja rakentajan tekemillä valinnoilla suunnittelun ja talotoimituksen suhteen on kenties merkittävimmät vaikutukset koko hankkeen kustannuksiin. Mikäli materiaalihankinta, työmaan valvonta, alihankkijoiden palkkaaminen, siivous ja kahvinkeitto ovat omissa käsissä, säästöä voi syntyä kymmeniä tuhansia.

Talotehtaan osaaminen ja sen volyymiedut hankintojen tekijänä on syytä ottaa huomioon omatoimisuuden hyötyjä pohtiessaan.

Muuttovalmis talopaketti kattaa 80 prosenttia kustannuksista

– Talopakettitoimittajan avaimet käteen -toimitus on siinä mielessä turvallinen, että sen on tultava tietyssä ajassa ja sovitun laatuisena. Itse rakentavalla kokonaisuus on huomattavasti vaikeammin hallittava, sanoo Jussila. Lisäksi monenlaiset ”lapsusvirheet” on ammattilaisten valmiiksi suunnitelluissa talopakettitoimituksissa hiottu pois.

Kustannusten arviointia ja suunnittelua helpottaa huomattavasti, mikäli tiedetään talopaketin sisältö ja hinta. PTT:n ohjeen mukainen muuttovalmis talopaketti kattaa noin 80 prosenttia kustannuksista. Tällöin paketin hinta pitää kertoa keskimäärin 1,25:llä, jolloin saadaan karkeasti koko talon kustannukset pihatöineen. Vastaavasti vesikattovalmis talopaketti sisältää noin 30 prosenttia koko rakentamisen kustannuksista, joten vastaava kerroin on 3,33. Täytyy kuitenkin muistaa, että tällaiset kertoimet ovat aina suuntaa antavia ja lopulliset kustannukset määrittyvät vasta rakentajien tekemien yksilöllisten valintojen jälkeen.


Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi)


Takaisin

Verkkovaraani 2010