Rakentajalle

Tällainen on uusi omakotitalo

Keskimääräinen omakotitalo...


Yli 70 % uusista omakotitaloista toteutetaan erilaajuisina talopaketteina tai avaimet-käteen toimituksina.

Huoneistoala on seinien sisäpintojen mukaan laskettu ala. Huoneistoalassa ei ole mukana mm. alle 160 cm korkeat tilat, kellarikerroksen varastotilat tai autotallin ja varaston tilaa.

Uuden omakotitalon keskimääräinen nettoala on 165 m². Nettoalalla tarkoitetaan yhteenlaskettua lattia-alaa.

Uusien omakotitalojen keskikoko on viime vuosina pienentynyt jonkin verran.

Talopakettina toteutetut omakotitalot ovat lähes aina joko täysin yksilöllisesti suunniteltuja (40 %) tai asiakkaan toiveiden mukaan muunneltuja tyyppiratkaisuja (51 %).

Vuonna 2016 valmistuneen omakotitalon kokonaiskustannukset ammattilaisilla teetettynä olivat 323 000 € eli 1 960 €/netto-m² ja 2 240 €/huoneisto-m²

Tässä kustannuksessa ei ole mukana tontin hintaa eikä siinä ole huomioitu oman työn osuutta, jolla omatoiminen rakentaja voi pienentää budjettiaan.

Useampaan kuin joka toiseen uuteen omakotitaloon valittiin lämmönlähteeksi maalämpöpumppu. Lisäksi poistoilma- ja ilma-vesi -lämpöpumput ovat lisänneet suosiotaan.LÄHDE: Valintaopas omakotirakentajalle 2016-2017, Rakennustutkimus RTS Oy
 


Jokainen uusi omakotitalo suunnitellaan ja rakennetaan ottaen huomioon rakennuspaikan ominaisuudet sekä asukkaiden tarpeet ja toiveet.

Keskimääräistä omakotitaloa ei ole olemassakaan, sillä talot ovat yksilöllisiä.

Mutta jos lasketaan keskiarvoja ja tarkastellaan rakentajien tyypillisimpiä valintoja, saadaan tämän  osion kuvauksen mukainen talo, ns. indeksitalo.

Seinäjoki

Kuva: Näkymä Seinäjoen asuntomessuilta 2016