Pientaloteollisuus

Minne omakotitaloja rakennetaan?

Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi), 22.4.2024

Omakoti- ja paritalorakentaminen painottuu muun asuntorakentamisen lailla suurimpiin kaupunkeihin, niiden kehyskuntiin ja maakuntakeskuksiin. Teimme katsauksen vuoden 2023 omakoti- ja paritalojen rakennusluvista kunnittain. Kärjessä oli tuttu viisikko eli Espoo, Oulu, Vantaa, Helsinki ja Jyväskylä.

Minne omakotitaloja rakennetaan?

Espoo on edelleen omakotirakentamisen selvä ykkönen: vuonna 2023 Espoon omakoti- ja paritalojen rakennuslupien määrä oli 312 kappaletta. Kakkosena oli Oulu 247 luvalla, jota seurasivat Vantaa (207 kpl), Helsinki (203 kpl) ja Jyväskylä (104 kpl). Yhdessä nämä TOP5 kaupunkia kattoivat peräti 29 % koko maan luvista.

Helsingin, Turun ja Tampereen seutukunnat kärjessä

Helsingin seutukuntaan kuuluviin 17 kuntaan* myönnettiin peräti 30 % koko maan omakoti- ja paritaloasuntojen rakennusluvista. Turun seutukuntaan (11 kuntaa**) myönnettiin 11 % ja Tampereen seutukuntaan (11 kuntaa***) 10 % koko maan luvista.

Rakennetaanko Espooseen vain omakoti- ja paritaloja?

Espoon osuus koko maan omakoti- ja paritalojen rakennusluvista oli yli 8 %. Tämän perusteella voisi olettaa, että Espooseen rakennetaan lähes yksinomaan omakoti- ja paritaloja, mutta näin ei suinkaan ole: omakoti- ja paritaloasuntojen osuus on vain 10 % kaikista Espoossa myönnetyistä rakennusluvista. Rivitalojen osuus oli 3 % ja kerrostaloasuntojen osuus peräti 86 %. 

Asumistoiveet ja todellisuus eivät kohtaa

Viime vuonna Suomessa myönnettiin rakennuslupa 15 108 asunnolle. Näistä omakoti- ja paritaloasuntoja oli 3 781 eli 25 %. Rivitaloasuntojen osuus oli noin 9 %. Pientalojen (eli omakoti-, pari- ja rivitalojen) yhteenlaskettu osuus (34 %) on pieni, kun sitä vertaa asumistoiveisiin. Esimerkiksi Decarbon Home -hankkeen kyselyn mukaan pientalo on toivetalotyyppi 70 % kyselyyn vastanneista (omakotitalo 52 %, paritalo 4 %, rivitalo 14 %). Yksi pientalorakentamista rajoittava tekijä on tonttipula kasvualueilla.

*Helsingin seutukuntaan kuuluvat Helsingin lisäksi Espoo, Hyvinkää, Järvenpää, Karkkila, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Lohja, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo, Siuntio, Tuusula, Vantaa sekä Vihti.
**Turun seutukuntaan kuuluvat Turun lisäksi Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko sekä Sauvo. 
***Tampereen seutukuntaan kuuluvat Tampereen lisäksi Hämeenkyrö, Kangasala, Kuhmoinen, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Pälkäne, Vesilahti sekä Ylöjärvi. 
Kuntakohtaiset rakennuslupatiedot on haettu Tilastokeskuksen Rakennettu ympäristö -palvelusta 21.2.2024.