Pientaloteollisuus

Varmuutta betonilattian kosteudenhallintaan

Pientaloteollisuus PTT ry (ptt a pientaloteollisuus.fi), 6.11.2018

Rakentamisen kosteudenhallintaan on viime vuosina kiinnitetty erityistä huomiota. Kuivaketju 10 on uusi toimintamalli, jossa on kiinnitetty huomiota tärkeimpiin riskikohtiin. Yksi niistä koskee betonilattioita: kosteiden betonirakenteiden päällystäminen aiheuttaa päällystemateriaalin turmeltumisen. Mittaaminen on ainoa luotettava tapa varmistaa, että betonilaatta on kuivunut riittävästi päällysteiden asentamista varten. PTT:n kumppaniyrityksiin kuuluva Vigilan on kehittänyt ratkaisun, jolla betonin rakennekosteutta voidaan seurata rakentamisen ja rakennuksen käytön aikana.

Varmuutta betonilattian kosteudenhallintaan

Betoni kovettuu nopeasti, mutta sen kuivuminen kestää kauan. Vanhan nyrkkisäännön mukaan betonilaatan kuivuminen kestää yhtä monta viikkoa kuin laatassa on paksuutta sentteinä. Kuivumiseen vaikuttavat mm. betonin ominaisuudet, ympäristön lämpötila ja ilman suhteellinen kosteus. Kuivumisaikaa voidaan arvioida laskennallisesti, mutta mittaaminen on ainoa varma keino varmistaa, että lattianpäällysteet voidaan asentaa betonilaatan päälle.

Porareikämenetelmä on paljon käytetty menetelmä. Siinä porataan betonilaattaan reikä, johon laitetaan mitta-anturi. Menetelmän ongelmana on se, että anturin lukema voidaan lukea vasta muutaman vuorokauden päästä. Tarjolle on tullut uusia vaihtoehtoja, jossa ei tarvitse porata tai ottaa näytepaloja, vaan betonin rakennekosteus voidaan mitata milloin vain.

Vigilanin ratkaisu perustuu betonivaluun upotettuun anturiin, jota luetaan mittalaitteella. Tyypillisen omakotitalon betonilaatan kuivumista seurataan noin 4 cm:n syvyydelle asennetulla passiivisella anturilla, joka ei tarvitse sähköä toimiakseen. Anturista löytyy myös versio, joka voidaan asentaa märkätilojen lattiaan ja seinään vaikkapa kylpyhuoneremontin yhteydessä.

”Ratkaisu tuotteistettiin jo 15 vuotta sitten, mutta se oli silloin aikaansa edellä. Kosteudenhallintaan kiinnitetään nyt suurempaa huomiota ja tuotteellemme on nyt kysyntää”, kertoo Vigilanin toimitusjohtaja Eero Tommila. Uudeksi elektroniikkatuotteeksi Vigilanin antureilla on poikkeuksellinen ominaisuus - siitä on jo 15 vuoden käyttökokemukset.  Ensimmäiset asennetut anturit toimivat edelleen moitteettomasti ja lukemat ovat yhtä tarkkoja kuin asennuspäivänä.

Betonilaatan on oltava riittävän kuiva, jotta lattiapäällysteet voidaan asentaa. Laminaatti- ja parkettilattia edellyttävät, että betonilaatan kosteus on enintään 85-90 %.  Muovimattojen tapauksessa rakennekosteus saa olla enintään 80 %.

Talotoimittajien kannalta on tärkeää, että betonilaatan kuivumista voidaan seurata luotettavasti. Kuivumisaikaa voidaan nopeuttaa hieman lämmittämällä, tuuletusta lisäämällä tai poistamalla kosteutta. Liian nopea kuivuminen saattaa kuitenkin aiheuttaa halkeamia. Vigilanin ratkaisussa talotoimittajan työpäälliköllä on lukulaite, jolla betonin kuivumista voidaan seurata vaikka päivittäin. Lattianpäällysteet asennetaan vasta kun betoni on kuivunut riittävästi.

Anturit ovat asukkaan käytössä myös rakennuksen käytön aikana. Lukulaitteella voidaan varmistaa vaikka vuosittain, että betonilaattaan ei ole tullut ylimääräistä kosteutta maaperästä tai mahdollisesta putkivauriosta. Koska anturit ovat edullisia, niitä voidaan asentaa useampaan paikkaan betonivaluissa, esimerkiksi jokaiseen pesutilaan suihkuvyöhykkeelle ja vaikkapa tekniseen tilaan.

”Työn alla on myös uusia ominaisuuksia, joilla parannetaan rakennusten kosteudenhallintaa entisestään, mutta näistä kerrotaan hieman myöhemmin”, myhäilee Tommila.

Vigilan Oy:n sivuille