Pientaloteollisuus

Minne omakotitaloja rakennetaan?

Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi), 2.2.2021

Omakotirakentamisen 5 suurinta kaupunkia ovat edelleen Espoo, Oulu, Vantaa, Helsinki ja Jyväskylä. Omakotirakentaminen painottuu kasvukeskuksiin: TOP10 kuntaa kattavat 40 % koko maan omakotitalojen rakennusluvista. Tämä kuvaa omakotirakentamisen haastetta: suosituimpien kuntien tonttipula rajoittaa omakotihaaveiden toteuttamista. Mutta rakennetaan omakotitaloja toki muuallekin – viimeisen vuoden aikana rakennuslupia on haettu 250 kunnassa.

Minne omakotitaloja rakennetaan?

Teimme katsauksen siitä, minne omakotitaloja rakennetaan. Lähteenä käytimme Tilastokeskuksen Rakennettu ympäristö -tilastopalvelun kuntakohtaisia rakennuslupatietoja. Viimeisin Tilastokeskuksen tieto on marraskuulta 2020. Tuolloin omakotitalojen (eli erillisten pientalojen) rakennuslupien liukuva vuosisumma oli koko maassa 6 514 ja tämä jakautui 250 kunnan kesken. 

Huom! Taulukon lukemat eivät ole lopullisia, sillä Tilastokeskuksen tiedot tulevat täydentymään. Viimeksi teimme vastaavan vertailun lokakuussa 2019, jolloin tuorein tieto oli elokuulta 2019 (6 538 aloitusta). Tämä lukema on päivittynyt 6 959 rakennuslupaan (+6 %). 

Omakotirakentaminen on painottunut kasvukeskuksiin ja niiden keskuskuntiin. Espoo on edelleen ylivoimainen ykkönen omakotirakentamisessa – noin 9 % kaikista rakennusluvista haettiin Espooseen. Selvänä kakkosena oli Oulu. Vantaa ja Helsinki olivat seuraavina liki samoilla lupamäärillä. Turku ja Kuopio olivat nousseet lupatilastossa eniten verrattuna edelliseen katsaukseemme.

Noin joka viides uusi omakotitalo rakennetaan PK-seudulle. Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan yhteenlaskettu osuus omakotitalojen rakennusluvista oli lähes 20 %. 

Uudellemaalle rakennetaan useampi kuin joka kolmas omakotitalo. Uudenmaan osuus rakennusluvista oli 34 %. 

TOP10 kuntaa kattavat 40 % omakotitalojen rakennusluvista. TOP16 kuntaa puolestaan kattavat 50 % kaikista omakotitalojen rakennusluvista.

Omakotirakentaminen keskittyy muun asuntorakentamisen lailla kasvukeskuksiin. Tässä näkyy omakotirakentamisen haaste: kaupungistumisen vuoksi muuttoliike suuntautuu kasvukeskuksiin ja niiden keskuskaupunkeihin, joissa on pula omakotitonteista järkevällä sijainnilla.