Pientaloteollisuus

PTT:n syysseminaari Oulussa 25.-26.11: Kaavoittamalla pientaloalueita kaavoitetaan energiatehokasta ja ekologista rakentamista

Pientaloteollisuus PTT ry (ptt a pientaloteollisuus.fi), 25.11.2021

Pientaloihin syntyvät neliöhinnoiltaan edullisimmat, energiatehokkaimmat ja ekologisimmat asunnot. Näin vakuuttaa Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen uusi puheenjohtaja Joran Hasenson. Hän muistuttaa omakotitalon olevan edelleen myös asumistoivelistan ykkönen.

Tilastojen mukaan uusista omakotitaloista 90 prosenttia on puu- tai hirsirakenteisia. Valtaosassa niistä käytetään uusiutuvaa energiaa. Yli puolet pientaloasukkaista on valinnut käyttöönsä maalämpöpumpun, poistoilmalämpöpumppu löytyy 22 prosentilta ja ulkoilmavesilämpöpumppukin on 9 prosentilla.

”Muun muassa tämä kaikki on tilastollista faktaa, joka kaavoittajienkin kannattaisi huomioida. Kaavoittamalla pientaloalueita kaavoitetaan nimenomaan energiatehokasta ja ekologista rakentamista”, Hasenson toteaa ja muistuttaa myös nykypäivän teknologian suosivan pientalorakentamista.

”Kaikissa pientaloissa on vähintään valmius sähköauton latauspistokkeeseen, toisin kuin edelleenkin suurimmassa osassa kerrostaloista. Parasta tulosta energiatehokkuudessa tavoitteleva omakotiasukas asentaa katolleen aurinkopaneelit ja ohjaa niistä saadun sähkön suoraan auton akun lataukseen.”

Sen lisäksi, että pientaloteollisuus vastaa monin eri tavoin kuntien kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin, se vastaa myös useimpien suomalaisten asumistoiveisiin.

”Kannustaisin kaavoittajia käymään nykyistä huomattavasti aktiivisempaa vuoropuhelua markkinoiden kanssa. Tutkitusti noin 75 prosenttia suomalaisista haluaisi asua joko omakoti- tai paritalossa, mutta silti esimerkiksi viime vuoden asuntoaloituksista vain 25 prosenttia oli pientaloissa”, Hasenson kertoo.

Hän muistuttaa, että pientaloteollisuudessakin toki nähdään tiiviin ja korkean rakentamisen arvo esimerkiksi juna- ja metroasemien liepeillä. Monimuotoista rakentamista tarvitaan ja kaikista kasvukeskuksista löytyy paljon hyvää tilaa myös erityyppisille pientaloille, esimerkiksi täydennysrakentamisen myötä.

Koronapandemian aiheuttama poikkeustila sai monet suomalaiset toteuttamaan talohaaveensa. Rivien määrä pientalotehtaiden tilauskirjoissa on tällä hetkellä noin kolminkertainen verrattuna koronaa edeltäneeseen aikaan. Kysyntä alkoi kiihtyä jo viime vuoden aikana, tänä vuonna suuntaus on alkanut näkyä myös valmistuneiden talopakettien määrässä. Aloituksia tälle vuodelle ennakoidaan kertyvän yhteensä 8 200, viime vuonna määrä oli 7 000. Kuluvan vuoden kolmannen vuosineljänneksen jälkeen Pientaloteollisuus PTT ry:n jäsenyritykset ovat toimittaneet asiakkailleen enemmän taloja kuin koko viime vuonna yhteensä.

Tonttipulan lisäksi suotuisaa kehitystä on jarruttanut materiaalien, etenkin sahatavaran ja teräksen, hintojen nousu.

”Rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet nopeammin ja enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sitä emme vielä tiedä, kuinka tilanne vaikuttaa talotehtaiden kannattavuuteen, asiassa ollaan viisaampia ensi vuoden toisen neljänneksen tienoilla, kun tilinpäätökset julkaistaan. Uskallan kuitenkin olla varovaisen optimistinen siitä, että ainakaan mitään erityisiä hintapiikkejä materiaalien hinnoissa ei enää pitäisi olla näköpiirissä”, Hasenson toteaa. 

Pientaloteollisuus PTT ry:n syysseminaari järjestetään 25.-26.11.2021 Oulussa. Toimialan tärkein verkostoitumistapahtuma kerää yli 100 avainhenkilöä PTT:n jäseninä olevista talovalmistajista ja niiden kumppaniyrityksistä. Seminaarin teemana on Pientalorakentaminen ja -asuminen koronaepidemian jälkeen.

PTT:n uusi hallitus valittiin 10.11. pidetyssä vuosikokouksessa. Uuden hallituksen kokoonpano löytyy täältä

Lisätiedot:

Joran Hasenson
Toimitusjohtaja, Kastelli-talot Oy
Puheenjohtaja, Pientaloteollisuus PTT ry
0400 285 718 / joran.hasenson a kastelli.fi

Kimmo Rautiainen
Johtaja, Pientaloteollisuus PTT ry
(09) 1299 274 / kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi