Pientaloteollisuus

Pientaloteollisuus PTT:n hallituksen puheenjohtaja Joran Hasenson

Olisitko ylpeä, jos pikkuautosi kuluttaisi keskimäärin reilusti yli 10 litraa sadalla? Miksi kaksinkertainen kulutus pientalossa ei haittaa?

Olisitko ylpeä, jos autostasi puuttuisi katalysaattori? Entä jos autosi saastuttaisi jopa tuplasti enemmän kuin uudet autot? Miten paljon kehuisit energiatehokkuutta, jos autosi hyötysuhde olisi sellainen, että jopa yli 80 % käytetystä energiasta menisi hukkaan? Olisitko ylpeä?

Tuskin olisit. Aika harva pientalossa asuja ajattelee autostaan näin, mutta vaikka suurella osalla auton tulee olla ekotehokas ja taloudellinen, niin jostain syystä jopa omasta talosta ajatellaan toisin. ”Vanhassa vara parempi.” ”Ennen rakennettiin paremmin.” ”Muovipussitaloon en ainakaan muuta.”

Todellisuudessa uudet pientalot ovat erittäin energiatehokkaita ja teknisesti aivan eri tasolla kuin vain 20 vuotta sitten. Tämän päivän uusi omakotitalo tarvitsee 40 % vähemmän lämmitysenergiaa kuin 20 vuotta sitten. Ero 1980-luvun taloihin verrattuna onkin sitten jo valtava: energiantarve on pienentynyt jopa 55 %.

Uusien omakotitalojen energiatehokkuusvaatimukset ovat tiukat. Vaikka pientalojen A-luokkaraja on selvästi vaativampi kuin kerrostaloilla, useampi kuin joka viides uusi omakotitalo pääsee A-luokkaan ja kolme taloa neljästä pääsee B-luokkaan. Ennen vuotta 2010 valmistuneissa taloissa A-luokan talojen osuus on 0 % (vain muutamat talot pääsevät A-luokkaan) ja B-luokan talojakin on vain 7 %.

Teknologia on kehittynyt valtavasti viime vuosikymmeninä. Esimerkiksi nykyaikaisista pientaloista yli 80 % lämpenee jonkinlaisella lämpöpumpulla ja valtaosa aurinkopaneelijärjestelmistä on asennettu pientaloihin. On myös hyvä huomata, että 2022 voimaan tulleen ekosuunnitteludirektiivin perusteella rakennetut tulisijat polttavat puut äärimmäisen puhtaasti ja hiukkaspäästöjen määrä on murto-osa vanhan tulisijan hiukkaspäästöistä.

Vaikka autoissa vanhaa hyljeksitään, niin jostain syystä taloissa vanhaa kuitenkin ihannoidaan. Kuvitellaan, että maalämpöpumppu tai aurinkopaneelikatto ratkaisevat kaiken tai pintaremontoitu talo vastaa muiltakin osin kuin vain ulkonäöllisesti nykypäivän vaatimuksia. Todellisuus on kuitenkin toinen. Nykyaikainen pientalo on erittäin energiatehokas, ekologinen, omaa pienen hiilijalanjäljen ja on ennen kaikkea teknisesti aivan eri tasolla kuin vanhat talot.

Nyt olisi erinomainen hetki osallistua energiatalkoisiin ja rakentaa uusi pientalo. Materiaalien hintaralli on rauhoittunut, ammattimaista kapasiteettia on paljon tarjolla ja osaamisen taso Suomessa on aivan erinomaisella tasolla. Ennusteiden mukaan energian hinta ei välttämättä enää koskaan palaa samalla tasolle kuin mitä se oli vielä vuosi sitten. Vanhasta ei saa uutta, ei muutenkaan eikä varsinkaan energiankulutuksen näkökulmasta. Miten sinä aiot vastata haasteeseen?

kastelli joran-hasenson 01-medialle (2) rajattu

Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Kastelli-talot Oy:n toimitusjohtaja Joran Hasenson.