Rakentajalle

Tällainen on uusi omakotitalo

Keskimääräinen omakotitalo...


Valtaosa uusista omakotitaloista toteutetaan erilaajuisina talopaketteina, avaimet-käteen toimituksina tai yhtiömuotoisena rakentamisena. Ns. paikallarakentamisen osuus on alle 10 %.

Huoneistoala on seinien sisäpintojen mukaan laskettu ala. Huoneistoalassa ei ole mukana mm. alle 160 cm korkeat tilat, kellarikerroksen varastotilat tai autotallin ja varaston tilaa.

Uuden omakotitalon keskimääräinen nettoala on 160 m². Nettoalalla tarkoitetaan yhteenlaskettua lattia-alaa.

Uusien omakotitalojen keskikoko on viime vuosina pienentynyt jonkin verran.

Talopakettina toteutetut omakotitalot ovat lähes aina joko täysin yksilöllisesti suunniteltuja (53 %) tai asiakkaan toiveiden mukaan muunneltuja tyyppiratkaisuja (40 %). Yksilöllisyys on voimakas trendi omakotirakentamisessa.

Vuonna 2022 valmistuneen omakotitalon kokonaiskustannukset ammattilaisilla teetettynä olivat noin 402 000 € eli 2 510 €/netto-m² ammattilaisilla teetettynä.

Tässä kustannuksessa ei ole mukana tontin hintaa eikä siinä ole huomioitu oman työn osuutta, jolla omatoiminen rakentaja voi pienentää budjettiaan.

Joka toiseen uuteen omakotitaloon valittiin lämmönlähteeksi maalämpöpumppu. Lisäksi poistoilma- ja ilma-vesi -lämpöpumput ovat lisänneet suosiotaan. Yli 85 % vuonna 2022 valmistuneista uusista omakotitaloista lämpeni lämpöpumpulla (LÄHDE: Energiatodistusrekisteri.fi).LÄHTEET:

Valintaopas omakotirakentajalle 2023-2024 (Rakennustutkimus RTS Oy)

Energiatodistusrekisteri.fi (ARA)Jokainen uusi omakotitalo suunnitellaan ja rakennetaan ottaen huomioon rakennuspaikan ominaisuudet sekä asukkaiden tarpeet ja toiveet.

Keskimääräistä omakotitaloa ei ole olemassakaan, sillä talot ovat yksilöllisiä.

Mutta jos lasketaan keskiarvoja ja tarkastellaan rakentajien tyypillisimpiä valintoja, saadaan tämän  osion kuvauksen mukainen talo, ns. indeksitalo.

Seinäjoki

Kuva: Näkymä Seinäjoen asuntomessuilta 2016