Rakentajalle

Tällainen on uusi omakotitalo

Keskimääräinen omakotitalo...


Valtaosa uusista omakotitaloista toteutetaan erilaajuisina talopaketteina, avaimet-käteen toimituksina tai yhtiömuotoisena rakntamisena. Ns. paikallarakentamisen osuus on noin 10 %.

Huoneistoala on seinien sisäpintojen mukaan laskettu ala. Huoneistoalassa ei ole mukana mm. alle 160 cm korkeat tilat, kellarikerroksen varastotilat tai autotallin ja varaston tilaa.

Uuden omakotitalon keskimääräinen nettoala on 165 m². Nettoalalla tarkoitetaan yhteenlaskettua lattia-alaa.

Uusien omakotitalojen keskikoko on viime vuosina pienentynyt jonkin verran.

Talopakettina toteutetut omakotitalot ovat lähes aina joko täysin yksilöllisesti suunniteltuja (53 %) tai asiakkaan toiveiden mukaan muunneltuja tyyppiratkaisuja (40 %). Yksilöllisyys on voimakas trendi omakotirakentamisessa.

Vuonna 2019 valmistuvan omakotitalon kokonaiskustannukset ammattilaisilla teetettynä ovat noin 335 000 € eli 2 030 €/netto-m² täysin ammattilaisilla teetettynä.

Tässä kustannuksessa ei ole mukana tontin hintaa eikä siinä ole huomioitu oman työn osuutta, jolla omatoiminen rakentaja voi pienentää budjettiaan.

Joka toiseen uuteen omakotitaloon valittiin lämmönlähteeksi maalämpöpumppu. Lisäksi poistoilma- ja ilma-vesi -lämpöpumput ovat lisänneet suosiotaan. Yli 80 % uusista omakotitaloista lämpenee lämpöpumpulla.LÄHDE: Valintaopas omakotirakentajalle 2019-2020, Rakennustutkimus RTS Oy

Voit tilata oppaan tai tutustua sen sähköiseen version Suomi rakentaa -sivustolla


Jokainen uusi omakotitalo suunnitellaan ja rakennetaan ottaen huomioon rakennuspaikan ominaisuudet sekä asukkaiden tarpeet ja toiveet.

Keskimääräistä omakotitaloa ei ole olemassakaan, sillä talot ovat yksilöllisiä.

Mutta jos lasketaan keskiarvoja ja tarkastellaan rakentajien tyypillisimpiä valintoja, saadaan tämän  osion kuvauksen mukainen talo, ns. indeksitalo.

Seinäjoki

Kuva: Näkymä Seinäjoen asuntomessuilta 2016