Pientaloteollisuus

10 hyvää syytä!

Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi), 23.4.2024

Listasimme 10 hyvää syytä, miksi juuri nyt on hyvä hetki käynnistää oma rakennusprojekti.

10 hyvää syytä!
 1. Korot ovat kääntyneet laskusuuntaan
  Yleisin asuntolainojen viitekorko, 12 kk:n euribor, oli syksyllä 2023 korkeimmillaan yli 4,2 %, mutta oli laskenut huhtikuun 2024 puoleen väliin mennessä noin 3,7 %:in. Danske Bankin arvion mukaan 12 kk:n euribor voi olla tämän vuoden lopulla 3 %:n tuntumassa ja vuoden 2025 loppupuolella 2 %:n tienoilla.
  YLE: Odotukset vahvistuvat: kesäkuussa korot käännetään laskuun
 2. Inflaatio on laskusuunnassa 
  Kuluttajahintojen vuosimuutos oli maaliskuussa 2,2 %. Inflaatio on laskenut tasaisesti joulukuusta 2022, jolloin se oli yli 9 %.
 3. Rakennuskustannusten kehitys rauhoittunut 
  Rakentamisen kustannukset nousivat voimakkaasti koronaepidemian jälkeisen rakentamisen ja remontoinnin buumin vuoksi. Nyt kustannustaso on rauhoittunut ja esimerkiksi maaliskuussa 2024 rakennuskustannukset laskivat 0,1 % vuodentakaiseen verrattuna.
 4. Sähkön hinta laskenut ja tasaantunut Syksyllä 2022 sähkön hinta nousi ennätyksellisen korkealle ja Suomessa oltiin jopa huolissaan sähkön riittävyydestä. Koko vuoden 2022 keskihinta oli 19,11 snt/kWh (sis. alv). Vuonna 2023 pörssisähkön keskihinta oli 6,22 snt/kWh (sis. alv). Maaliskuussa 2024 pörssisähkön keskihinta oli 7,35 snt/kWh (sis. alv).
 5. Rakennusmateriaalien ja ammattitekijöiden saatavuus hyvä
  Koska asuntorakentamisen volyymit ovat juuri nyt alhaalla, rakennusmateriaaleja ja hyviä ammattilaisia on nyt hyvin tarjolla.
 6. Toimitusajat lyhyet
  Talotehtaiden tilauskirjoissa on tilaa ja talotoimituksen saa juuri nyt nopeammin kuin korkean suhdanteen aikana.
 7. Rakennusluvan saa nopeasti
  Koronaepidemian jälkeisen rakentamisen buumin aikana erityisesti suurimpien kaupunkien rakennusvalvonnat ruuhkautuivat. Rakennusluvan käsittely saattoi kestää 6 kk tai jopa vuoden. Nyt ruuhkia ei ole ja luvan saa lyhyemmässä ajassa.
 8. Suomen talous on kääntymässä kasvuun
  Vuonna 2023 Suomen bruttokansantuote laski 1,0 %.  Valtionvarainministeriön ennusteen mukaan myös tänä vuonna jäädään hieman miinuksen puolelle (-0,5 %), mutta seuraaville vuosille odotetaan jo kasvua: +1,7 % vuonna 2025 ja +1,5 % vuonna 2026.
  Valtionvarainministeriö: Suomen talous kääntyy taantuman jälkeen kasvuun
 9. Työllisyystilanne edelleen hyvä! Tilastokeskuksen mukaan työllisyysaste oli helmikuussa 77,8 % eli erittäin hyvällä tasolla.
 10. Omien asumistoiveiden toteutuminen
  Kymmenes syy on se tärkein: rakennuttamalla omakotitalon saat yksilöllisen ja energiatehokkaan talon, joka on suunniteltu juuri oman perheesi tarpeita varten.