Tietoa toimialasta

Omakotirakentaminen työllistää

Uusi omakotitalo työllistää lähes 5 henkilötyövuoden verran

Rakennustutkimus RTS Oy:n laskelmien mukaan keskimääräinen uusi omakotitalo työllistää 4,9 henkilötyövuoden verran. Vuonna 2020 aloitettiin noin 7 000 uuden omakotitalon rakentaminen, joten näiden yhteenlaskettu työllistämisvaikutus on
yli 34 000 henkilötyövuotta. Jos omakotitalojen rakentamisen määrä nousisi 10 000 taloon vuodessa, lisättäisiin työn tarjontaa 14 700 ihmiselle joka vuosi.

Omatalorakentaja työllistää talotehtaan ja alihankkijoiden suunnittelussa, talopaketeissa ja työmaapalveluissa yhteensä 1,6 henkilötyövuotta. Talotoimituksen lisäksi tarvittava tarvikevalmistus työllistää 1,2 henkilöä, kauppa 0,5 henkilöä ja suunnittelu- ja työmaapalvelut 1,6 henkilöä.

Omakotirakentaminen painottuu muun asuntorakentamisen lailla kasvualueille, joten asennustöiden osalta myös työllistämisvaikutukset osuvat näille alueille. Talojen seinäelementtien ja muiden rakennustuotteiden valmistus (mm. kattotuolit, ikkunat ja ovet, eristeet, talotekniikka) valmistus työllistää maatamme huomattavasti laajemmin. 


Työllistämisvaikutukset

Rakennustutkimus RTS Oy:n vuonna 2015 tekemät laskelmat

Rakennustarviketeollisuus 1.75 htv
Työmaa ja palvelut 2.33 htv
Kauppa 0.83 htv


Lähde: Omakotirakentaminen työllistää (Rakennustutkimus RTS Oy)