Pientaloteollisuus

PTT:n puheenjohtaja Joran Hasenson

Parhaat neuvoni rakentajalle: 1. Unohda arkkitehti! 2. Aloita nyt!

Paras neuvoni omakotitaloa suunnittelevalle on unohtaa oman arkkitehdin palkkaaminen ja aloittaa keskustelut suoraan talovalmistajan kanssa. Talo valmistuu näin pienimmillä kustannuksilla, koska talotehtaan kustannustehokkaat suunnitteluratkaisut saadaan alusta lähtien tehokäyttöön. Toiseksi paras neuvoni koskee rakentamisen ajankohtaa: Paras aika rakentaa on juuri nyt!

Pientaloteollisuuden yritysten tärkein vahvuus on kokemuksen kautta kertynyt ymmärrys rakentamisen kustannuksista. Samaan ulkonäölliseen ja toiminnalliseen laatutasoon päästään erilaisilla ratkaisuilla, joilla on erilainen hintalappu. Talotehtailla on valmiit rakennedetaljit vaikkapa räystään rakenteeksi. Niinpä räystään suunnittelua ei tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Asiakas tai asiakkaan arkkitehti voi valita valmiista, kustannustehokkaista ratkaisuista parhaan, mutta kenenkään etu ei ole suunnitella jokaista yksityiskohtaa uniikiksi. Talotehtaiden rakennekirjastoissa on tuhansia detaljeja rakennuksen eri osille, ja jokaisen suunnittelussa on huomioitu kustannukset. 

Vaikka talotehtaat käyttävät samoja rakenteita ja detaljeja, ovat talot aina tontille soveltuvia ja yksilöllisiä. Talomallistot ovat nykyään enemmänkin ideakirjastoja, joista lähdetään liikkeelle. Niitä tosin kannattaa hyödyntää, koska niin rakenne- kuin pohjaratkaisutkin ovat vuosien varrella viilattuja. 

Muuttovalmis omakotitalo on yleisin tapa hankkia uusi omakotitalo. Niissä talovalmistajan kautta tulee usein myös talotekniikka eli lämmitys, vesi- ja viemärijärjestelmät sekä sähköistys. Myös niissä toistetaan hyväksi havaittuja ratkaisuja.

Arkkitehtejäkin kyllä tarvitaan – erityisesti kun taloa sijoitetaan kasvukeskuksien pienille tonteille. Arkkitehdin osaaminen on parhaassa käytössä tontin ominaisuuksien ja naapurirakennusten huomioimisessa. Vaikka lähes kaikki talovalmistajat toteuttavatkin taloja myös asiakkaan teettämistä arkkitehtikuvista, niin ulkopuolista arkkitehtiä ei aina tarvita. Kaikista huonoin vaihtoehto on viedä suunnitelmat valmiiksi saakka ja sen jälkeen kilpailuttaa vain toimijat. Tällöin jää talotehtaiden paras ominaisuus – kustannustehokkuus – kokonaan huomioimatta. Suurin osa kustannuksista kertyy suunnittelun ensimetreillä. Sen vuoksi paras neuvoni on käynnistää keskustelut talovalmistajien kanssa mahdollisimman aikaisin. Mitä varhaisemmassa vaiheessa talotehdas on mukana, sitä paremmin voidaan vaikuttaa lopullisiin kustannuksiin.

Omakotitalon rakentajalle on valtava etu, että jokaisella talovalmistajalla on hieman erilainen toimintamalli. Jokainen on hionut oman suunnittelu- ja tuotantokoneistonsa vahvuuksiensa ympärille ja erottautuu niillä muista. Niinpä jokaiselle rakentajalle löytyy sopiva kumppani.

Omakotirakentamisen aloitusmäärät ovat nyt alimmillaan. Nyt liikkeelle lähtevä rakentaja varmistaa lyhyet toimitusajat ja saa parhaat ammattilaiset projektiinsa. Rakennusluvan saa nyt nopeammin, koska luparuuhkia ei ole. Lisäksi asuntolainojen korot ovat kääntyneet laskuun, ja rakennuskustannusindeksin mukaan materiaalien hintakehityskin on rauhoittunut. Juuri nyt on erinomainen hetki käynnistää oma taloprojekti!

kastelli joran-hasenson 02-medialle pysty

Pientaloteollisuus PTT ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Kastelli-talot Oy:n toimitusjohtaja Joran Hasenson