Pientaloteollisuus

Muurame Vuoden pientalomyönteisin kunta 2020

Pientaloteollisuus PTT ry (ptt a pientaloteollisuus.fi), 14.4.2020

Muuramelle on myönnetty pientalomyönteisimmän kunnan palkinto. Jyväskylän kupeessa oleva reilu 10 000 asukkaan kunta kuuntelee asukkaita päätöksenteossa ja viestinnässään, kiittää valinnan tehnyt Omakotiliitto.

Muurame Aarno Isomäki

Kuva: Aarno Isomäki / Vastavalo.fi

Vuoden pientalomyönteisimmän kunnan palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa. Valinnan teki Omakotiliitto yhdessä sidosryhmiensä Hirsitaloteollisuuden ja Pientaloteollisuuden kanssa. Selvityksessä kartoitettiin, mikä kunta on asukkaiden, rakentajien ja talontoimittajien mielestä erityisen pientaloystävällinen paikka elää ja rakentaa uutta. Kyselyyn osallistui lähes 1 000 vastaajaa ympäri Suomea.

Muuramen kunnanjohtaja Ari Ranta-aho otti palkinnon vastaan tyytyväisenä ja iloisesti yllättyneenä. Tunnustus ojennettiin hänelle maanantaina 23.3.

Uusia omakotitaloja Muuramessa

Muuramessa on hänen mukaansa kiinnitetty erityistä huomiota lapsiperheiden viihtymiseen. ”Meille on tärkeää tarjota asukkaille houkuttelevia, luonnonläheisiä tontteja lähellä hyviä palveluita sekä Päijännettä ja Muuramenjokea. Kun työpaikat keskittyvät isoihin kaupunkiseutuihin, sijaintimme Jyväskylän kupeessa on erinomainen”, Ranta-aho sanoo.
Kunnan päätöksenteko on haluttu pitää nopeana ja sujuvana rakennuslupien saamiseksi. Ranta-aho iloitsee myös hyvästä yhteistyöstä Jyväskylän kanssa.

Kuntalainen, Omakotiliiton Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Risto Korhonen on tyytyväinen muuramelainen. ”Täällä on erinomaiset terveys- ja liikuntapalvelut. Myös ruokakauppoja on monipuolisesti, ja asukkaalla paljon valinnanvaraa. Kauniissa harjumaisemassa Päijänteen ja Muuratjärven välissä on hyvä rauhoittua ja lenkkeillä, ja vakavaraisessa kunnassa on isoja työpaikkoja.”

Muurame sai vastaajilta hyvät arviot kyselyn kaikilla osa-alueilla, eli viestinnän, päätöksenteon, kaavoituksen, kunnallistekniikan ja asumismenojen saralla. Kehityskohteeksi nousi vuokratonttien saatavuus, joita ei ole tarjolla.
Omakotiliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Rehnfors kertoo, että Muuramen asumismenot on onnistuttu pitämään kohtuullisena verrattuna muihin kuntiin. Omakotiliitto kiittää kuntaa erityisesti asukaslähtöisestä päätöksenteosta ja viestinnästä.

”Muuramessa on asukkaiden määrään nähden paljon pientalorakentamista, ja kunnassa huolehditaan hyvin tonttien saamisesta”, kehuu Pientaloteollisuuden johtaja Kimmo Rautiainen. Samoilla linjoilla on Hirsitaloteollisuuden toimitusjohtaja Seppo Romppainen. Hyvä tonttien saatavuus johtaa myös ilmastoystävälliseen ja vähähiiliseen puurakentamiseen, kun valtaosa pientaloista tehdään puusta. Siksi Muuramen pientalorakentamista edistävä sujuva rakennuslupakäytäntö on arvokasta.

Jyvässeudun Omakotiyhdistys pitää aktiivisesti yhteyttä Muuramen kunnanvaltuustoon. Muutama vuosi sitten Jyväskylän seudulla päätettiin taajama-alueen asukkaiden osallistumisesta hulevesien kustannuksiin, mutta Muurame ei ryhtynyt perimään kustannuksia asukkailta. Myös uuden talon rakentajalle liittymismaksut kunnan verkkoihin ovat huomattavasti pienemmät kuin Jyväskylässä, minkä vuoksi seutu houkuttaa uusia rakentajia, kertoo Risto Korhonen.

(Teksti: Suomen Omakotiliiton tiedote)