Pientaloteollisuus

Rakennuslupien käsittelyaikojen venyminen huolestuttaa talovalmistajia

Kimmo Rautiainen (kimmo.rautiainen a rakennusteollisuus.fi), 10.5.2021

Omakotirakentaminen on vilkastunut selvästi ja talopakettikauppoja on tehty ennätyksellinen määrä viime kuukausina. PTT:n jäsenyrityksistä on kevään aikana tullut huolestuneita viestejä siitä, että rakennuslupien käsittelyajat ovat joissain kunnissa pitkittyneet. Luvan saaminen saattaa kestää useita kuukausia ja pahimmassa tapauksessa puolikin vuotta tai enemmänkin. Ruuhkia on ollut niin suurissa kuin pienissä kaupungeissa. Suuntaamme viestimme nyt erityisesti kuntien päättäjille: on tärkeä huolehtia rakennusvalvontojen riittävistä resursseista, jotta luvat saataisiin kohtuullisessa ajassa ja rakennushankkeet etenisivät aikataulussaan.

Rakennuslupien käsittelyaikojen venyminen huolestuttaa talovalmistajia

Rakennustarkastusyhdistys julkisti tammikuussa kannanottonsa, jossa esitettiin huoli mahdollisten lomautusten vaikutuksesta rakennusvalvontojen toimintaan. Poikkeusvuosi on aiheuttanut taloudellisia vaikeuksia ja monet kunnat ovat joutuneet harkitsemaan lomautuksia säästöjen saamiseksi.

Pientaloteollisuus jakaa Rakennustarkastusyhdistyksen huolen. Nyt on ensiarvoisen tärkeää varmistaa rakennusvalvontojen resurssit, jotta luparuuhkia ei syntyisi ja rakennushankkeet etenisivät aikataulussaan. Monet toimialat ovat kuluneen vuoden aikana olleet suurissa vaikeuksissa, mutta rakentaminen on sujunut lähes normaalisti. Omakotirakentaminen on merkittävä työllistäjä, ja tuo kunnille ja valtiolle merkittävästi verotuloja. On siis myös kuntien etu, että tarpeettomista viiveistä päästään eroon.

Huoli lupakäsittelyn kestosta on akuutti, mutta rakennusvalvontojen riittävät resurssit on myös pidemmän aikavälin ongelma. Rakennusvalvonnan tehtävät edellyttävät laaja-alaista osaamista ja kokemusta, eikä ole helppo saada asiantuntevia ammattilaisia eläköityvien tilalle.

Lupakäsittelyn ennakoitavuus on jopa tärkeämpää kuin lupakäsittelyn nopeus

Tämän päivän pientalorakentaminen perustuu asiakaskohtaisesti räätälöityihin taloihin. Laajemmat toimituskokonaisuudet ovat yleistyneet ja tällä hetkellä muuttovalmis talo on yleisin tapa hankkia omakotitalo. Tämän päivän pientalorakentaminen edellyttää hyvää aikataulusuunnittelua niin suunnittelussa, elementtien tuotannossa kuin rakennustyössä asiakkaan tontilla. Tästä syystä lupakäsittelyn ennakoitavuus on talovalmistajille jopa tärkeämpää kuin lyhyt käsittelyaika. Kun luvan saaminen voidaan arvioida etukäteen, on helpompi aikatauluttaa seinäelementtien valmistus, talon pystytys sekä muut rakennustyöt (mm. talotekniikka, kalusteet ja sisätyöt). 

Omakotirakentamisen kysyntä on nyt suurta. Elementtitehtailla ei ole tyhjäkäyntiä ja suunnittelijoiden, asennusporukoiden, talotekniikka-asentajien ja muiden ammattilaisten kalenterit ovat täynnä. Jos luvan saaminen pitkittyy, aiheuttaa se viivästystä talopaketin toimituksessa. Toimitusajan siirtäminen aiheuttaa paljon ylimääräistä työtä, sillä yhden kohteen aikataulujen muuttuminen vaikuttaa myös muiden hankkeiden aikatauluihin.
Omakotitaloa rakentavan asiakkaan kannalta lupakäsittelyn pitkittyminen aiheuttaa viivästystä koko hankkeeseen. Kun muuttopäivä uuteen kotiin siirtyy kauemmaksi, kertyy rakentamisen aikaisesta asumisesta ylimääräisiä kuluja.

Yhteistyöllä sujuvuutta ja ennakoitavuutta lupakäsittelyyn

Rakennusvalvontojen koordinoimassa TOPTEN-hankkeessa laaditaan rakennusalan yhteisiä käytäntöjä. Tänä keväänä käynnistyi uusi pientyöryhmä, jossa käsitellään myös rakennuslupaprosessia. Pientaloteollisuudella on suuret odotukset tälle työlle, sillä tässä on hyvä mahdollisuus edistää lupaprosessin sujuvuutta taloteollisuuden ja rakennusvalvontojen yhteistyöllä. Samalla mahdollistetaan eri kuntien toimintatapojen yhtenäistyminen.
Kuntien rakennusvalvontojen kuormitustilanne vaihtelee lupamäärien mukaan. Yksinkertainen tapa edistää ennakoitavuutta olisi se, että rakennusvalvonnat ilmoittaisivat esimerkiksi omilla www-sivuilla sen hetkisen, tyypillisen lupakäsittelyajan tavanomaiselle omakotitalohankkeelle. 

Tuoko uudistuva MRL keinoja luparuuhkien purkamiseen?

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistus on käynnissä ja aivan lähiaikoina julkistetaan lausunto-kierrokselle tulevat versiot. Rakennusvalvontojen osalta on tulossa muutoksia: kunta voi järjestää rakennusvalvonnan joko tavanomaisen tai vaativan tasoisena. Tavanomaisen tasoinen rakennusvalvonta voi ratkaista vaativan tasoiset lupahakemukset hankkimalla asiantuntemusta vaativan tasoiselta rakennusvalvonnalta. Toisaalta myös tavanomaisen tasoinen rakennusvalvonta voi tarjota osaamistaan muille rakennusvalvonnoille. 

Uudistus saattaa tuoda keinon purkaa luparuuhkia: kasvualueiden kuormitusta voitaisiin tasata hyödyntämällä rakennusvalvonnan resursseja kunnissa, joissa on helpompi työtilanne.