Pientaloteollisuus

PTT:n Markkinointi- ja kehitysryhmän puheenjohtaja Timo Poikkimäki

Kodin merkitys korostuu poikkeuksellisena aikana - omakotiasumisen suosio kasvaa

Kotona tehdään nyt huomattavasti enemmän etätöitä ja vietetään muutoinkin paljon aikaa. Omakotitaloissa voidaan huomioida hyvin etätyön vaatimukset, ja jokaiselle perheenjäsenelle löytyy riittävästi omaa tilaa. Lisäksi oma piha tarjoaa tilaa ulkoiluun heti kotioven ulkopuolella.

Omakotirakentaminen sujuu epidemiasta huolimatta normaalisti ja asiakkaat saavat uuden kotinsa sovitussa aikataulussa. Uusien asiakkaiden kanssa pidetään tapaamisia etänä ja asuntoesittelyitäkin on striimattu.

Elämme varsin poikkeuksellista aikaa. Kukaan meistä ei olisi 2-3 kuukautta sitten osannut sanoa millaisen poikkeustilanteen koronavirus aiheuttaa. Tilannetta ei kukaan osannut ennustaa laadittaessa suunnitelmia tälle vuodelle. Tällä hetkellä suuri osa työntekijöistä on etätöissä. Koulut ja ravintolat on suljettu. Maiden välisiä rajoja on suljettu ja Uusimaa on eristetty muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Monet ihmiset ovat karanteenissa kotonaan. Kaikki kokoontumiset ja yleisötilaisuudet on peruttu.

Tässä tilanteessa vietetään paljon aikaa kotona. Mahdollisuuksien mukaan töitä tehdään nyt etänä. Todennäköisesti etätyöt tulevat lisääntymään pysyvästi. Myös peruskoululaiset ja opiskelijat opiskelevat kotona. Monessa kodissa on tehty järjestelyjä vanhempien työpisteen ja koululaisten vaatimusten vuoksi. Koska kaikki harrastuspaikat on suljettu ja tapahtumat peruttu, niin suuri osa vapaa-ajastakin vietetään kotona ja kodin lähiympäristössä. Ruokaa laitetaan kotona aiempaa enemmän koska lounasruokalat ja ravintolat ovat suljettuna. 

Edellä mainitut asiat korostavat kodin toimivuuden merkitystä ja vaikuttavat myös uusien kotien suunnitteluun. Aiempaa enemmän suunnittelussa tullaan kiinnittämään huomiota etätyön vaatimuksiin ja siihen, että jokaiselle perheen jäsenelle löytyy omaa tilaa riittävästi. Ehkäpä kodin oleskelutilojakin katsotaan uudella tavalla, kun vapaa-aikakin vietetään kotona. Parhaiten nämä asiat pystytään huomioimaan omakotitalossa. Omakotitalo tarjoaa myös tilaa ulkoiluun omassa pihassa. Omakotitalossa asuminen on ollut aiemminkin halutuin asumismuoto ja tämä poikkeustilanne lisää edelleen omakoti asumisen haluttavuutta. Meidän on hyvä muistaa myös, että omakotiasumisen asumiskustannukset neliömetriä kohden ovat edullisemmat kuin rivitalo-, kerrostalo- tai vuokra-asunnossa. Asumisen kustannukset ovat aiheenamme myös ensi viikolla, jolloin Järki kotiin -kampanjassa julkaistaan Asumisen ostoskori -vertailu.

PTT:n markkinointiryhmän kokouksen (31.3.) osallistujat kertoivat, että omakotirakentaminen jatkuu normaalisti. Työmaat ovat aikataulussa ja työvoima pääsee liikkumaan työmaille rajoituksista huolimatta. Asiakkaamme saavat uudet kotinsa sovitussa aikataulussa.

Markkinoinnin ja myynnin osalta ollaan myös poikkeustilanteessa. Kevään messuista on suurin osa peruttu. Asuntomessujen kohtalo tätä kirjoittaessa on vielä avoin. Rakentamisesta kiinnostuneisiin ihmisiin pitää saada nyt yhteys eri menetelmillä kuin aiemmin. Internet ja sosiaalinen media ovat entistä suuremmassa roolissa. Asiakastapaamisia pidetään etänä eri sovellusten kautta. Asuntoesittelyitäkin on striimattu netin välityksellä. Digitalisaation merkitys on lisääntynyt ja suuri osa uusista toimintamalleista tulee jäämään käyttöön kaupanteon apuna tulevaisuudessakin.

PTT:n jäsenyritykset jatkavat töitä poikkeustilanteesta huolimatta positiivisella otteella. Omakotiasumisen suosio tulee säilymään vahvana ja kasvamaan edelleen. Odotamme syksystä myynnin osalta vilkasta aikaa.

Julkaistu 4/2020

Timo Poikkimäki

PTT:n Markkinointi- ja kehitysryhmän puheenjohtaja, Jukkatalo Oy:n myyntijohtaja Timo Poikkimäki