Pientaloteollisuus

Talovalmistajien blogi - Osa 4

Uusi energiatehokas pientalo on hyvä sijoitus – ja vastaus energiakriisiin

Suomalaisten ihanneasumismuoto on jo pitkään ollut omakotitalo. Siinä missä historian saatossa jokainen on rakentanut itse oman asumuksensa, ei unelma omakotitalosta tänä päivänä välttämättä vaadi rakennustaitoja lainkaan. Talopaketin ostajan on mahdollista saada toiveidensa mukainen koti jopa täysin muuttovalmiina.

Päivänpolttava kysymys eli energia ei sekään nouse ongelmaksi, jos hankkii uuden, energiatehokkaan omakotitalon. Energiatehokkuus on uudessa omakotitalossa helppo toteuttaa erilaisia hybridijärjestelmiä, kuten aurinkopaneeleita ja maalämpöä hyödyntämällä sekä rakennuksen tiiviin ulkovaipan avulla. Remonttien tarvekaan ei uudessa talossa aivan äkkiä yllätä, joten asukas voi keskittyä huolettomasti arkeen ja asumiseen.

Monipuolinen talopaketti – jokaiselle löytyy sopiva ratkaisu

Samalla kun asuntomme ovat teknistyneet, on myös valinnanvara talopaketeissa kasvanut valtavasti. Aiemmin talopaketit olivat hyvinkin samankaltaisia keskenään, mutta nykyään monien erilaisten talomallien lisäksi muutakin muokattavuutta ja yksilöllisyyttä on rutkasti aiempaa enemmän. Esimerkiksi Kastelli-talot rakentaa oman malliston lisäksi myös asiakkaiden omista suunnitelmista toteutettuja uniikkeja omakotitaloja. Tarjontaa ja tarpeita löytyy erilaisia. Siksi kahta täysin samanlaista talopakettia on melkeinpä haastava löytää.

Talopaketin valmiusasteessa on niin ikään runsaasti valinnanvaraa. Muuttovalmiit talopaketit ovat kuitenkin yleistyneet koko 2000-luvun ja ovat nyt yleisin tapa hankkia talo: eikä ihme, onhan valmis talopaketti helppoutta äärimmillään. Mitä valmiimpana talopaketin ostaa, sen helpompi myös budjettia on hallita. Pankki kiittää, sillä valmiin kokonaisuuden kannalta lainoituskin on selkeämpää, budjetti pitää.

Rakennusmateriaalien hinnat ovat heilahdelleet muutaman viime vuoden aikana, mutta tilanne on tältä osin rauhoittumassa. Kuluttajarakentajan asema on Suomessa hyvin turvattu, eikä sovittua hinta voi muuttaa kuin hyvin poikkeuksellisessa tilanteessa. 

Taloteollisuus toteuttaa myös yhtiömuotoisia kohteita

Viime vuosina on yleistynyt myös valmiiden pientaloasuntojen yhtiömuotoinen rakentaminen täysin valmiiksi kuluttajille. Easyin on Kastellin konsepti, jossa rakennetaan valmiita yhtiömuotoisia omakoti-, paritalo- ja rivitaloasuntoja hyvien kulkuyhteyksien varrelle. Näin laadukas pientaloasuminen yhdistyy loistavaan sijaintiin. Kokemus on helppoudessa samaa luokkaa kerrostaloasunnon ostamisen kanssa – asuminen on tavallisesti myös asunto-osakeyhtiömuotoista.

PTT:n tilastojen mukaan pientaloteollisuus toimittaa taloja paitsi kuluttaja-asiakkaille, myös kuluttajaprojekteihin (esimerkiksi Kastellin Easyin) sekä eri laajuisiin BtoB-yritysprojekteihin. Niissä esimerkiksi jokin hankekehittäjä hankkii maa-alueen, jonne talotehdas toteuttaa suunnitellun rakennushankkeen.

Pientalorakentamisessa suurin rooli on kaavoituksella

Pientalo on monen unelma, mutta joskus sellaisen hankkimisen esteeksi nousee sijainti. Avain tämän ongelman ratkaisemiseen on monipuolisessa kaavoituksessa. Kasvukeskusten kaavoittajien tulee osaltaan pitää huolta, että ihmisten omakotitalounelmat on mahdollista toteuttaa. Pientalot pitää huomioida myös kaavoituksessa ja tonttikannan tulisi olla monimuotoista.

Pientaloja tarvitaan myös kaupunkiin, sillä kaikki eivät halua lähteä taajamien ulkopuolelle. Pientaloja myytäisiin nykyistä enemmän, mikäli tonttitarjonta olisi sijainniltaan houkuttelevampi. Sijainnin lisäksi avainasemassa ovatkin hyvät ja toimivat liikenneyhteydet.

Kirjoitus on julkaistu syyskuussa 2022

Tapsa Kastelli

Kastelli-talot Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Tapio Vyörykkä